Munchkinowy Poradnik Środowy Cz. XXIII Przedmioty Duże, Złożone i Jednorazowego użytku

Witam Was, moi drodzy, w kolejną środę. Dziś, pomimo zaawansowanego już odcinka naszego pasma wyjaśniającego zawiłości mechaniki, poruszymy rzecz raczej podstawową. Ja wiem, wiem, wszyscy czytają instrukcje, znają zasady, ale jak przychodzą na turniej, to nagle okazuje się, że interpretowali je inaczej, niż powinni. Serio, to zdarza się częściej, niż można by przypuszczać. Zapominanie o podstawach też jest nagminne, ale spokojnie, od tego  w końcu tu jestem.

Przejdźmy więc do rzeczy. W tym odcinku przypomnę Wam, moi drodzy, o co chodzi z Dużymi Przedmiotami, powiemy sobie też o Przedmiotach jednorazowego użytku oraz o Złożonych. Na wstępie przypomnę tylko, że zawsze, gdy będę pisał o ograniczeniach, dotyczą one sytuacji, w której nie posiadamy żadnych specjalnych kart ani zdolności, które to pozwalają nam te ograniczenia ignorować. Klasycznym przykładem jest Kanciarz.

Zacznijmy od Dużych Przedmiotów. Znajdziemy je w wielu wersjach Munchkina. Gdy Przedmiot jest Duży, jest to wprost napisane na karcie. Jeśli nie ma takiej informacji, Przedmiot jest Mały. Grafika przedstawiona na karcie czy nasze personalne odczucia nie mają tu nic do rzeczy. 😉

Najważniejszą rzeczą, jaką trzeba zapamiętać, jest ta, że jednocześnie możemy mieć na stole tylko jeden Duży Przedmiot, nieważne, czy go używamy, czy nie. Jeśli już jakiś Duży Przedmiot mamy, a chcemy wyłożyć kolejny, najpierw musimy pozbyć się tego pierwszego, np. sprzedając za Poziom. Przypominam też, że nie możemy ot tak odrzucić Przedmiotu ani, tym bardziej, zabrać go z powrotem na rękę. Oczywiście do limitu Dużych Przedmiotów nie liczą się Rumaki czy Statki, ale o tym pisałem szerzej w poprzedniej notce. Znajdziecie ją tutaj.

Przedmioty Złożone (znajdziecie je w Gwiezdnym Munchkinie) różnią się od Dużych tym, że możemy posiadać ich dowolnie wiele (np. nosić je w plecaku), ale używać naraz można tylko jednego.

Na zakończenie zostały nam do omówienia Przedmioty jednorazowego użytku. Ich kluczową cechą jest ta, że – mam nadzieję, że nie będzie to dla nikogo zaskoczenie – działają tylko raz! Zagrywa się je w trakcie walki, by pomóc sobie (albo innym graczom) bądź Potworom. Czasami działają one tylko dla jednej strony bądź różnie w zależności od okoliczności, dlatego zawsze uważnie czytajcie cały tekst, który jest na karcie. Ważne jest też, by zapamiętać, że z tych Przedmiotów można skorzystać, gdy leżą na stole (użyć ich bezpośrednio z plecaka) albo zagrać je z ręki.

To by było na tyle, jeśli chodzi o drobne przypomnienie zasad dotyczących Przedmiotów. Dziękuję Wam bardzo za uwagę i zapraszam za tydzień. Będzie o Apokalipsie.

Jeśli macie jakiekolwiek pytania dotyczące zasad Munchkina albo dowolnej innej gry naszego wydawnictwa, możecie zadać ja bezpośrednio mnie, wysyłając mail na adres maciej.gluszek@munchkin.pl albo odezwać się na nasz fanpage.

Pozostałe posty