Munchkinowy Poradnik Środowy cz. XIX: O Gnomach

Witam Was, moi drodzy, w kolejną środę. Wybaczcie mi, proszę, tę dłuższą przerwę w Waszej ulubionej części Internetu, no przynajmniej w środy. 🙂

Sporo materiału się już w tych wpisach pojawiło i coraz trudniej jest wymyślać nowe notki. Chciałbym, by służyły one realną pomocą i były sensowne, dlatego jeżeli macie jakieś problemy, śmiało piszcie. My nie gryziemy. Swoje pytania możecie zamieszczać w komentarzach na fanpage’u albo napisać bezpośrednio do mnie na adres mailowy maciej.gluszek@munchkin.pl. Ostatnio doszły do mnie takie właśnie wieści dotyczące pewnych problemów z Gnomami. Nie żeby komuś te małe, choć urocze, szkodniki zalęgły się w ogródku. Chodziło po prostu o rozwianie kilku wątpliwości, jakie czasami nachodzą graczy, chcących skutecznie wykorzystywać zdolności specjalne tej Rasy.

Gnomy pojawiły się po raz pierwszy w dodatku Munchkin 3 – Kardynalne Błędy. Z fantasy już wiemy, że fizycznie gnomy są nieco podobne do niziołków, zostało to też odzwierciedlone w zasadach. Przejdźmy więc do rzeczy.

Gdy Gnomy walczą samotnie mogą użyć jednego Potwora z ręki jako Iluzji, by dodać na czas tej walki jego Poziom do swojej siły bojowej. Korzystając z tej zdolności trzeba pamiętać o kilku kwestiach:

  1. Na Iluzję nie można rzucać Wzmocnień Potworów. Ta karta nie jest już liczona jako Potwór. (Trzeba Wam jednak wiedzieć, że w starszych edycjach było to jednak dozwolone.)
  2. Iluzja nie ma żadnych specjalnych zdolności Potwora.
  3. Na Iluzję nie działają karty odrzucające Potwora z walki, gdyż, co już wiemy z punktu 1., Iluzja nie jest liczona jako Potwór.

W kwestii Iluzji to z grubsza tyle, ile trzeba wiedzieć. Zakładam, że druga zdolność Gnoma nie sprawia nikomu problemu. Należy tylko pamiętać, że Wzmocnienia Przedmiotów zmieniają ich nazwy i tym samym, mogą mieć kluczowy wpływ na tę zdolność.

W ostatniej cesze Gnoma zawarto właśnie ich fizyczne podobieństwo do Niziołków. Wszystkie Potwory (oprócz Nochali) traktują Gnomy jak Niziołki. To oznacza, że stosują się do nich pozytywne i negatywne bonusy zawarte na kartach Potworów. Nie sprawia to jednak, że Gnomy mogą korzystać z przedmiotów zastrzeżonych dla Niziołków, tak dobrze nie ma.

W następnym odcinku Munchkinowego Poradnika Środowego  będzie o drugiej nowości, która przybyła w Kardynalnych Błędach, mianowicie o Bardach. Pamiętajcie, jeżeli macie jakieś pytania, możecie zamieszczać je na naszym facebooku albo napisać maila na maciej.gluszek@munchkin.pl.

Pozostałe posty